lunes, 29 de diciembre de 2008

Drugi Neprijatelj

"I tako je naisao na svog drugog neprijatlja: Jasnocu! Ta bistrina duha, koju je tako tesko postici, razgoni strah, ali u isti mah i okrepljuje!
Ona coveku ne dopusta da posumnja u sebe. Daje mu sigurnost da moze uciniti sve sto mu se prohte, jer sve skroz jasno vidi. I on je hrabar, zato sto mu je sve jasno, i ni pred cim ne preza, jer mu je sve jasno. Ali sve je to greska: to je kao nesto nepotpuno. Ako covek popusti toj svojoj toboznjoj moci, podlegao je drugom neprijatelju i gresice u ucenju.
Prenaglice onda kad treba da je strpljiv, ili ce biti strpljiv kad treba da pozuri.
I bice nespretan u ucenju sve dok ne postane nesposoban da bilo sta vise nauci.
Njegov drugi neprijatelj onesposobio ga je da pokusa i postane covek od znanja; covek umesto toga moze postati bucan ratnik, ili budalina. Ali jasnoca koju je tako skupo platio nikad se vise nece zamraciti niti ce preci u strah. Njemu ce do kraja zivota sve biti jasno ali on vise nece uciti, niti ce ceznuti za bilo cim.
Mora da ucini ono sto je ucinio sa strahom: mora da odoli jasnoci i mora je koristiti samo zato da vidi, a onda mora strpljivo da ceka i odmerava pre nego sto krene dalje; mora, pre svega, da misli, a jasnoca mu je bezmalo greska.
I doci ce trenutak kad ce shvatiti da je ta jasnoca bila samo jedna tacka pred njegovim ocima.
I tako ce pobediti svog drugog neprijatelja i stici ce dotle gde mu nista vise ne moze nauditi.
To nece biti greska. Nece to vise biti tacka pred njegovim ocima. Bice to prava moc.
Tada ce znati da je najzad stekao moc za kojom je vec tako dugo trcao. Moze s njom ciniti sto god bude zeleo. Moze da zapoveda svom savezniku. Njegova zelja je zakon. On vidi sve sto postoji oko njega.
"Ucenje Don Juana"- Carlos Castaneda

No hay comentarios: